Mitä tarkoittaa maailman puhtain untuva?
Joutsenella on 85 vuoden kokemus untuvasta. Olemme untuvatuotteiden asiantuntija. Valtaosa markkinoilla olevista untuvatuotteista valmistetaan raaka-ainetoimittajan pesemästä untuvasta. Meillä tämä tehtaalle saapuva untuva lähtee monivaiheiseen puhdistusprosessiin (Joutsen Down System), jonka olemme kehittäneet vuosikymmenten aikana. Siinä untuva pestään vettä ja kuumaa ilmaa käyttämällä, ilman vaarallisia kemikaaleja. Pesuprosessin aikana poistamme untuvasta kaiken pölyn, hilseen, rasvan sekä eläinperäiset valkuaisaineet, jota on raaka-ainetoimittajan pesemän untuvan painosta noin 15 %.

Puhtaus ja turvallisuus ovat meille tärkeitä, etenkin vuodevaatteissa, joita vasten painamme päämme ja vietämme suuren osan vuorokaudesta. Vuodevaatteillemme on myönnetty Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnus. Untuvan puhtaus vaikuttaa myös untuvan lämmöneristävyyteen ja muihin ominaisuuksiin. Puhdasta laadukasta untuvaa tarvitaan tuotteeseen vähemmän halutun lämmön saavuttamiseksi. Siksi Joutsen-takit ja -vuodevaatteet ovat niin miellyttävän kevyitä ja hengittäviä.
Mikä on Joutsen-tuotteiden untuvatäytteen kantokyky?
Jotkut pohjoismaiset valmistajat käyttävät untuvan laatuerotteluun omaa kantokykyluokitustaan. Kantokyky ei kuitenkaan ole alalla laajemmin käytössä oleva luokittelutapa. Joutsen ei tästä syystä ilmoita tuotteissaan kyseistä lukua. Käytämme vain parhaita eurooppalaisia untuva/höyhenlaatuja, joissa ”kantokyky” on aina paras mahdollinen.

Markkinoilla näkee luokituksia, joissa kantavimmiksi ilmoitetut laadut päättyvät joko lukuun 10 tai 12. Me vastaamme siitä, että asiakas voi Joutsen-tuotteen ostaessaan olla varma, että on valinnut huippulaatuista untuvaa ja höyhentä sisältävän tuotteen. Esimerkiksi yli 90 % untuvaa sisältävät täytelaatumme saisivat aina korkeimman mahdollisen arvon ja itse asiassa ylittäisivät sen, sillä ainutlaatuisen jalostusprosessimme ansiosta untuvatäytteen laatu paranee alkuperäisestä merkittävästi, kun puhdistamme siitä pölyn ja muut epäpuhtaudet pois.

Hyvälaatuisen untuvatäytteen laadun voi myös itse tuntea. Puristamalla untuvatäytettä kasaan voi nähdä kuinka nopeasti se palautuu alkuperäiseen muotoonsa.
Mikä on Joutsen-tuotteiden untuvatäytteen fill power?

Melko yleisesti käytetty untuvan laadun ilmoittamiseen suunniteltu mittari on Fill Power -arvo. Se ilmoittaa untuvan laadun sen ilmavuuden ja täyttövoiman perusteella. Amerikkalaisen alkuperän takia mittayksikköinä ovat unssi ja kuutiotuuma. Fill Power -mittauksessa otetaan untuvatäytteestä yhden unssin (n.28 g) näyte ja mitataan sylinterissä sen täyttövoima pöyhittynä kuutiotuumissa. Saavutetut arvot ovat muotoa 600 cuin, 700 cuin jne. Yli 700 cuin arvon saavuttava untuvatäyte on erinomaista.

Joutsen mittaa jokaisen untuvaerän nousukyvyn omassa laboratoriossaan. Meidän tehtävämme on varmistaa, että laatu on parasta mahdollista ja tuotteissamme olevan untuvatäytteen laatu pysyy tasaisena tuote-erästä riippumatta. Esimerkiksi 90 % untuvaa sisältävät täytelaatumme saavat mittauksissa aina yli 700 cuin Fill Power -arvon. Tämän lisäksi tutkitutamme täytelaatumme säännöllisesti kansainvälisen IDFL (International Down and Feather Laboratory:n) toimesta.

Markkinoilla olevien untuvatuotteiden Fill Power -arvot ovat nousseet hämmästyttävän korkeiksi viime vuosien aikana. Ainakin osa ilmoitetuista arvoista voidaan laittaa puhtaasti markkinointikeinoksi. Yhtenäistä ja ennen kaikkea valvottua mittauskäytäntöä ei valitettavasti ole vielä olemassa.

Mitä tarkoittavat tuotteissa merkinnät 100 %, 90/10, 60/40 ja 30/70?
Ilmoitamme untuvan ja pienten höyhenten suhteen täytteessä merkinnöillä 90/10, 60/40 ja 30/70. Ensimmäinen luku ilmoittaa untuvan ja jälkimmäinen pienen höyhenen prosentuaalisen paino-osuuden täytteestä. 90/10 1000 g merkintä tarkoittaa, että täytteessä on 900 g untuvaa ja 100 g pientä untuvaista höyhentä.

Standardien mukaisesti oikeasta untuvatuotteesta voidaan puhua, kun täytteestä vähintään 60 prosenttia on untuvaa. Vähemmän kuin 60 prosenttia untuvaa sisältäviä tuotteita kutsutaan höyhentuotteiksi. Valitettavasti usein näkee markkinoilla toimijoita, joilla nämä prosenttiosuudet ovat kääntyneet ”ylösalaisin” ja höyhentuotteista on harhaanjohtavasti tullut untuvatuotteita. Meillä 30 prosenttia untuvaa ja 70 prosenttia pientä höyhentä sisältävät tuotteet merkitään untuva-höyhentuotteiksi.

Lähtökohtaisesti voidaan sanoa, että mitä korkeampi on untuvaprosentti, sitä ilmavampi, kestävämpi ja kevyempi untuvatäyte on. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana tyyny- ja peitto-ostoksilla, sillä pelkkä korkea untuvaprosentti ei missään tapauksessa takaa täytteen huippulaatua tai puhtautta.
Mille untuvatuote tuoksuu?
Untuva on aito luonnontuote, kuten esimerkiksi nahka ja villa. Kaikilla luonnonmateriaaleilla, myös untuvalla ja höyhenellä on oma ominaistuoksunsa, joka ei ole merkki epäpuhtaudesta. Toiset saattavat tuotteen ostettuaan kiinnittää uuteen tuoksuun huomiota, kun taas toiset eivät sitä huomaa. Jos käyttää untuvatuotetta ensimmäistä kertaa, on tuoksun huomaaminen todennäköisempää kuin tottuneilla käyttäjillä. Tähän heikkoon ominaistuoksuun tottuu hyvin nopeasti ja se myös heikkenee käytön ja pesujen myötä.

On hyvä huomioida, että kostea ja likainen untuva voi tuoksua hieman enemmän. Siksi tyyny kannattaa pöyhiä aamuisin, jotta kosteus pääsee siitä haihtumaan sekä pestä säännöllisesti ja aina tarvittaessa.
Mistä Joutsen-tuotteiden untuva tulee?

Joutsenella on 85 vuoden kokemus untuvasta. Olemme untuvan ja untuvasta valmistettujen tuotteiden asiantuntija. Vastuullisesti tuotettu, korkealaatuinen ja puhdas, turvallinen untuva on koko toimintamme ydin. Vain hyvissä oloissa kasvaneista linnuista saadaan kriteerimme täyttävää hyvälaatuista untuvaa. Meillä on pitkät suhteet tiloihin, joilta ostamme untuvaa ja haluamme aina tuntea yhteistyökumppanimme ja varmistua arvojen yhteensopivuudesta ja tuotteiden laadusta. Emme käytä eläviltä eläimiltä nypittyä untuvaa.

Käytämme tuotteissamme vain eettisesti tuotettua untuvaa, joka on lihantuotannon sivutuote. Kaikki untuva tulee Euroopan unionin sisältä tiloilta, jotka tarjoavat hyvät ja luonnolliset elinolosuhteet linnuille. Vierailemme tiloilla henkilökohtaisesti. Suurin osa ankan untuvasta tulee Ranskasta. Hanhenuntuva taas Ranskasta, Puolasta ja Espanjasta. Suomalaista hanhenuntuvaa ja pesimisen jälkeen käsin kerättyä haahkanuntuvaa käytetään osassa vuodevaatteita.

Käytämme tuotteissamme sekä sertifioitua (RDS, Duntrack, Down Pass) että sertifioimatonta untuvaa. Tämä johtuu siitä, että ostamme untuvaa myös pieniltä tiloilta, kuten suomalainen Hauhalan Hanhifarmi, joilla ei ole suurempien toimittajien tapaan taloudellisesti mahdollista käydä läpi kallista sertifiointiprosessia. Tunnemme kuitenkin heidän toimintatapansa ja hyvät olosuhteet, joissa linnut elävät. Heiltä ostettu untuva on erittäin korkealaatuista. Tuottajat, joilla ei sertifikaattia ole, allekirjoittavat Code of Conduct:in ja sitoutuvat näin noudattamaan Joutsenen eettistä toimintatapaa.

Joutsen on ollut vuosikymmeniä EDFA:n eli Eurooppalaisen untuva- ja höyhenjärjestön jäsen, joka tekee työtä eläinten hyvinvointia kunnioittavien toimintatapojen eteen. Untuvaerät on numeroitu ja alkuperä voidaan jäljittää tiloille saakka. Koko prosessi lintujen kasvatuksesta aina tehtaalle saapuviin untuvatoimituksiin saakka tapahtuu EU:n säätelemänä ja valvomana.