Untuva

Vastuullisesti tuotettua

Joutsenella on 85 vuoden kokemus untuvasta. Olemme untuvan ja untuvasta valmistettujen tuotteiden asiantuntija. Vastuullisesti tuotettu, korkealaatuinen ja puhdas, turvallinen untuva on koko toimintamme ydin. Vain hyvissä oloissa kasvaneista linnuista saadaan kriteerimme täyttävää hyvälaatuista untuvaa. Meillä on pitkät suhteet toimittajiin, joilta ostamme untuvaa ja haluamme aina tuntea yhteistyökumppanimme ja varmistua arvojen yhteensopivuudesta ja tuotteiden laadusta. Emme käytä eläviltä eläimiltä nypittyä untuvaa.

Käytämme tuotteissamme vain eettisesti tuotettua untuvaa, joka on lihantuotannon sivutuote. Kaikki untuva tulee Euroopan unionin sisältä tiloilta, jotka tarjoavat hyvät elinolosuhteet linnuille. Ankan untuva tuotetaan Ranskassa ja Espanjassa. Hanhenuntuva tulee Puolasta ja Saksasta. Suomalaista hanhenuntuvaa ja pesimisen jälkeen käsin kerättyä haahkanuntuvaa käytetään osassa vuodevaatteita.

Käytämme tuotteissamme sertifioitua Downpass, RDS ja Duntrack untuvaa. Ostamme untuvaa myös Suomesta Hauhalan-hanhifarmilta. Heille ei ole suurempien toimittajien tapaan taloudellisesti järkevää käydä läpi kallista sertifiointiprosessia. Tunnemme kuitenkin heidän toimintatapansa ja hyvät olosuhteet, joissa linnut elävät. Heiltä ostettu untuva on erittäin korkealaatuista. Tuottajat, joilla ei sertifikaattia ole, allekirjoittavat Code of Conduct:in ja sitoutuvat näin noudattamaan Joutsenen eettistä toimintatapaa.

Joutsen on ollut vuosikymmeniä EDFA:n eli Eurooppalaisen untuva- ja höyhenjärjestön jäsen, joka tekee työtä eläinten hyvinvointia kunnioittavien toimintatapojen eteen. Sertifioidut untuvaerät on numeroitu ja alkuperä voidaan jäljittää tiloille saakka. Koko prosessi lintujen kasvatuksesta aina tehtaalle saapuviin untuvatoimituksiin saakka tapahtuu EU:n säätelemänä ja valvomana.

Puhdasta ja turvallista

Valtaosa markkinoilla olevista untuvatuotteista valmistetaan raaka-ainetoimittajan pesemästä untuvasta. Meillä tämä tehtaalle saapuva untuva lähtee monivaiheiseen puhdistusprosessiin (Joutsen Down System), jonka olemme kehittäneet vuosikymmenten aikana. Siinä untuva pestään vettä ja kuumaa ilmaa käyttämällä, ilman vaarallisia kemikaaleja. Pesuprosessin aikana poistamme untuvasta kaiken pölyn, hilseen, rasvan sekä eläinperäiset valkuaisaineet, jota on raaka-ainetoimittajan pesemän untuvan painosta noin 15 %.

Puhtaus ja turvallisuus ovat meille tärkeitä, etenkin vuodevaatteissa, joita vasten painamme päämme ja vietämme suuren osan vuorokaudesta. Vuodevaatteillemme on myönnetty Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Allergiatunnus.

Untuvan puhtaus vaikuttaa myös untuvan lämmöneristävyyteen ja muihin ominaisuuksiin. Puhdasta laadukasta untuvaa tarvitaan tuotteeseen vähemmän halutun lämmön saavuttamiseksi.  Puhtaus ja kemikaalittomuus parantaa myös henkilökunnan työturvallisuutta tuotannossa.