Joutsenen tarina

Joutsen syntyi saunassa, kuten niin monet suomalaiset aikoinaan ja parhaat ideamme vielä tänäkin päivänä.

1936: Joutsen syntyi saunassa

Marius Pedersen katseli vaimonsa Saiman pesevän saunan padassa höyheniä. Marius sai Saiman puuhia seuratessaan liikeidean teollisesta untuvien puhdistuksesta. Harrastustoiminnasta kehittyi yritys, joka työllisti pian koko perheen.

Yrityksen symboliksi nousi joutsen, joka kuvaa puhtautta ja ylpeyttä pohjoisesta luonnosta. Nimeksi valittiin Suomen Höyhen.

Toiminta laajeni nopeasti untuvan jalostuksesta untuvapeittojen ja tyynyjen valmistuksekseen.

1954:

Yritys oli muuttanut Helsingistä Riihimäelle. Vuonna 2005 yrityksen nimeksi vaihdettiin Joutsen Finland Oy, sillä sana höyhen tuotti ulkomaisille asiakkaille ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.

Uudet modernit toimitilat vuodevaatetuotannolle ja logistiikalle rakennettiin vuonna
2015 samalle tontille.

1966: Ensimmäiset takit arktiselle retkikunnalle

Ensimmäinen suomalainen arktinen retkikunta teki hiihtovaelluksen
Grönlannin halki vuonna 1966. Urakkaa varten Joutsen valmisti retkikunnan
viidelle sitkeälle miehelle lämpimät untuvatakit. Tästä käynnistyi Joutsen-untuvatakkien
valmistus. Olemme yhä maailman pohjoisin untuvatakkien valmistaja ja tunnemme
pohjoisen haastavat olosuhteet.

2000-luvun vaihde

Samankaltaisissa ankarissa olosuhteissa tuotteitamme testasi myös vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson. Hän valloitti muun muassa Mount Everestin hänelle räätälöidyissä
Joutsen-vaatteissa ja nukkuen Joutsen-makuupussin sisällä.

Retkeilijöiden rakastamat makuupussit kuuluivat tuotevalikoimaan yli viidenkymmenen vuoden ajan, mutta ovat sittemmin poistuneet valikoimista. Makuupusseja on yhä
runsaasti käytössä ja pesu- ja korjauspalvelu auttaa omistajia pitämään ne käyttökunnossa.

Eräs varmasti eniten kilometrejä taittanut makuupussi kuuluu purjehtija Tapio Lehtiselle, jonka makuupussi on kiertänyt maapallon jo kahdesti yhdessä hänen kanssaan.

Joutsen tänään

Mariuksen ja Saiman visiona oli tehdä hyviä tuotteita, jotka tuottavat käyttäjilleen hyvää oloa - työyhteisössä, jossa on hyvä henki. Tämä pätee yhä.

Joutsenella tekemisen perustana on rehellisyys ja huolenpito, joka heijastuu kaikkeen toimintaan ja kohtaamisiin. Marius ja Saima olivat nykyisen toimitusjohtajan Matias Kotkasaaren isoisovanhemmat. Perheyritys jatkaa hyvillä eväillä tarinaansa nyt jo neljännessä polvessa.

Ne tärkeimmät Joutsen-tarinat kerrotaan kuitenkin hyvän yön toivotusten lomassa, syntyvät retkillä luonnossa ja jokaisena hetkenä kun untuvatuote tuo lohtua ja hyvää mieltä käyttäjänsä arkeen.