Kuinka valitsen itselleni sopivan untuvapeiton?

Valitse oikea peitto tarpeisiisi

- Minkä kokoisen peiton tarvitset?
- Nukahdatko parhaiten lämpöön vai viileyteen?
- Kuinka muhkea peittosi saa olla?

Suomessa yleisin standardikokoinen yhden hengen peitto on 150x210 cm, johon löytyy hyvin sopivia pussilakanoita. Tuplakokoisissa peitoissa ei ole kehittynyt yhtenäistä kokostandardia. Joutsen tuplapeitot ovat kooltaan 220x220 cm. Tähän kokoon löytyy täsmääviä kokoja useilta laadukkailta liinavaatemerkeiltä (esim. Schlossberg, Lexington, Gant…) Tuplapeiton pussilakanaa hankkiessa kannattaa muistaa, että untuvapeitto on hyvin mittoihin mukautuva ja siksi esim. melko yleinen 230x220 cm kokoinen pussilakana sopii Joutsen tuplapeiton mittoihin varsin hyvin. Pussilakanoiden mittaustavasta riippuen voivat ilmoitetut koot usein poiketa ”todellisesta” mitasta 5-10 senttiä. Pesujen jälkeen myös kutistumat vaikuttavat hieman mittojen yhteensopivuuteen.

Superviileät untuvapeitot

Superviileät peitot on tarkoitettu kuumuudesta kärsiville tai erityisen kevyen peiton etsijälle. Kaikkein viileimmät peitot sopivat erityisen hyvin kesähelteiden kuumentamiin uniin.

Viileät untuvapeitot

Jos olet helposti hikoileva tai makuuhuoneesi lämpötila on tavallista korkeampi, sopii viileän luokituksen peitto parhaiten ympärivuotiseenkin käyttöön. Kesän lämpiminä aikoina viileä peitto antaa vilukissallekin kaivattua kevyttä lämpöä ja hengittää samalla viilentävästi.

Keskilämpimät untuvapeitot

Tasalämpöinen ja hengittävä untuvapeitto on todennäköisin valintasi jos ostat ensimmäistä untuvapeittoasi, käytät samaa peittoa ympäri vuoden, ostat lahjaksi tietämättä lahjansaajan tarpeista, tai esimerkiksi veneilyyn ja asuntovaunumatkailuun.

Lämpimät untuvapeitot

Valitset hyvin lämpimän ja ilmavan untuvapeiton, kun koet usein vilua nukkuessasi, arvostat ylellisyyttä, muhkeutta ja nautiskelua tai valitset kauniin untuvapeiton sisustuksen viimeistelijäksi. Lämmin -luokituksen peiton hankittuasi voit viimeistään vähentää huonelämpötilaa ja nukkua suositusten mukaisesti viileämmässä makuuhuoneessa.

Superlämpimät untuvapeitot

Olitko jo ajatellut, ettet koskaan löydä tarpeeksi lämmintä peittoa? Superlämmin untuvapeitto on paras silloin kun nimenomaan haluat mahdollisimman muhkean ja erittäin lämpimän peiton. Tämä valinta pitää huolen ettei kylmästä tarvitse kärsiä edes talven kylmimpinä aikoina. Peitto sopii myös erityistarpeisiin kuten paleleville vanhuksille tai sairauden vuoksi tarvittavaan lisälämmön tuottamiseen.