Yhteistyötä hanhien hyvinvoinnin tueksi

Vuodevaatteet
Yhteistyötä hanhien hyvinvoinnin tueksi

Joutsen on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Anttolassa Saimaan rannalla sijaitsevan Hauhalan hanhifarmin kanssa. Virpi ja Antti Rantalaisen vuonna 1997 perustamalla tilalla hoidetaan suurella sydämellä kaikki tuotannon vaiheet alkaen hanhiemoista ja poikastuotannosta, haudontaan, kasvatukseen, rehujen valmistukseen, aina teurastukseen sekä lihanjalostukseen saakka. Ulkokasvatus ja teurastamo samassa pihapiirissä ovat eettisen toiminnan kulmakiviä.

Ravintoloihin ja kauppoihin myytävän lihan sivutuotteena syntyy hanhen untuvaa ja höyhentä, joka kerätään talteen ja toimitetaan Joutsenen tehtaalle tänne Riihimäelle. Eläinten hyvät elinolonsuhteet näkyvät untuvan ja höyhenen korkeana laatuna ja tuntuvat miellyttävinä ominaisuuksina vuodevaatteiden käyttäjille.

Olemme olleet tukemassa myös hanhien hyvinvointia tukevia hankkeita.

Joutsen Hauhalan hanhifarmi perinteinen höyhentyyny

Hauhalassa hanhet ulkoilevat suurimman osan vuodesta. Alkukasvatus tapahtuu lämpimissä ja turvallisissa sisätiloissa. Ulkotarhaan hanhenpoikaset ovat valmiita siirtymään säistä riippuen neljästä viiteen viikon ikäisinä. Hanhet ovat tunnetusti ylitehokkaita laiduntajia ja hanhien ulkotarhat joudutaankin kylvämään joka vuosi uudelleen. Syksyn tullessa, kun kasvien kasvu pysähtyy, hanhet syövät kasvuston niin perusteellisesti maata myöten, ettei se kykene enää uusiutumaan.

Kun kasvusto on loppuun kulutettu, tarvitsevat hanhet virikkeitä ja vaihtelua. Hauhalassa saatiin idea tuoda hanhien iloksi heinähäkkejä, joihin niitetään heinää tarhan ulkopuolelta. Ideaa päästiin testaamaan ponin heinähäkillä, johon rakennettiin teline, jolla tarjoilukorkeus saatiin hanhille sopivaksi. Hanhet ottivat heinähäkin innolla vastaan ja ne oppivat tyhjentämään häkin sisällön vauhdilla. Aiemmin hanhille oli toisinaan viety niitettyä heinää suoraan maahan, mutta osa heinistä sotkeentui niiden jalkoihin. Yhteistyön avulla saadaan hanhille hankittua lisää häkkejä, jotka näin riittävät useampaan tarhaan.

Joutsen ja Hauhalan hanhifarmi

Rinnakkaisena toimenpiteenä Hauhalassa on käynnissä kasvipeitteisyyshanke, jonka tavoitteena on etsiä heinäkasveja ja –lajikkeita, jotka paremmin kestävät hanhien laiduntamisen. Tilalla on vieraillut professori Heikki Setälä, jonka kanssa on päästy hanhipellolle vahingossa eksyneen heinälajin jäljille, joka onkin osoittautunut sangen kestäväksi jopa hanhien laiduntamiseen. Nyt lajike on saatu asiantuntijan tunnistettavaksi ja sitä pyritään lisäämään ja levittämään muillekin pelloille. Hanhien laiduntamiseen soveltuvan lajikkeen löytäminen tulisi herättämään kiinnostusta myös ulkomailla.

Joutsen Hauhalan perinteinen höyhentyyny

Tuetaan yhdessä suomalaista kasvatustyötä ja hanhien hyvinvointia! Hauhalan perinteisen höyhentyynyn lisäksi valmistamme Hauhalan hanhien untuvista ja pienistä höyhenistä Saimaan-tyynyjä.