Tehtaat ja valmistus

Joutsenella on kaksi omaa tehdasta.

Perinteinen vuodevaatetehdas sijaitsee Riihimäellä ja modernilla konetekniikalla varustettu untuvatakkitehdas Viron Märjamaalla.

Kaikki Joutsen-tyynyt valmistetaan Riihimäen vuodevaatetehtaalla.

Untuvapeitoista valtaosa eli superviileät, viileät, keskilämpimät sekä Suoja- ja Syli-mallistojen lämpimät peitot valmistetaan Suomessa. Jalo-malliston lämpimät peitot sekä Syli-malliston superlämpimät untuvapeitot valmistetaan Viron tehtaalla. Myös Kulkuri-torkkupeitot ja Henkäys-päiväpeitot valmistuvat Virossa. Vuodevaatteiden valmistus vaatii paljon käsityötä. Untuvapeitot ja -tyynyt viimeistellään huolellisesti ja korkean laadun mukaisesti kokeneiden ammattilaisten toimesta.

Untuvatakin valmistus on monivaiheinen ja monenlaista erityisosaamista vaativa prosessi. Made in -merkintä määräytyy yksin ompelupaikan perusteella ja kertoo vain osan tekstiilituotteen alkuperästä. Untuva ja -kevytuntuvatakit suunnitellaan Suomessa, suomalaisten suunnittelijoiden toimesta. Myös tuotekehitys ja kaavoitus tehdään Suomessa yhteistyössä Joutsenen Viron tehtaan kanssa. Materiaalihankinnat tehdään Suomessa ja Suomesta, jos niitä vain on saatavilla. Takkien täyte on aina omalla tehtaallamme ainutlaatuisen puhtaaksi pestyä untuvaa. Suomessa tehdyn työn osuus tuotteen kokonaiskustannuksista on yli 50 prosenttia.

Untuvatakit valmistetaan ammattilaistemme toimesta omassa nykyaikaisessa tehtaassamme Viron Märjamaalla. Kevytuntuvatakkien osalta ompelutyötä ostetaan pieniltä perheomisteisilta kumppaniyrityksiltä Kiinasta, joiden kanssa vastavuoroista yhteistyötä on rakennettu pitkään. Näin Joutsen on saavuttanut alan korkeimman erikoisosaamisen, materiaalit ja moderneimman konekannan, jota laadukkaiden untuvatakkien valmistus vaatii ja joihin ei omien tehtaidemme resurssit riitä. Olemme ylpeitä muodostamistamme yhteistyökumppanuuksista Kiinassa, jossa on tällä hetkellä paras ja viimeisin konekanta ja korkea osaaminen teollisessa vaatteiden valmistuksessa. Vierailemme näissä yhteistyöyrityksissä useita kertoja vuodessa. Kiinassa valmistetut takit tarkistetaan ja viimeistellään Riihimäellä laatustandardiemme mukaisesti. Valmistuspaikasta riippumatta laatuvaatimukset ovat aina yhteneväiset kaikille Joutsen-takeille.

Korkealaatuisten untuvatakkien valmistus vaatii vankan ammattiosaamisen ja modernin koneteknisen valmiuden. Näitä tehtaita on valitettavan harvassa. Kartoitamme koko ajan tekstiilialan tuotantolaitoksia Euroopasta, jotta löytäisimme untuvatakkien ompelutyöhön sopivia yhteistyökumppaneita lähempää.

Kovin mielellämme valmistaisimme takit alusta loppuun edelleen Suomessa, mutta haasteet suomalaisen ompelutyön osalta alkoivat jo useita vuosia sitten, kun teollisten ompelijoiden koulutus loppui Suomessa. Avoimiin ompelijoiden työpaikkoihin emme saaneet enää yhtään hakemusta. Jos olisimme yrittäneet jatkaa valmistusta pelkästään Suomessa, olisi Joutsen-takkien valmistus luultavasti loppunut kokonaan.

Joutsen-untuvatakkeja myydään ympäri maailmaa. Edustamme suomalaisena yrityksenä ylpeinä kotimaatamme. Sen vuoksi takeissamme komeilee Suomen lippu. Se kertoo suomalaisesta puhtaudesta ja tinkimättömästä laadusta. Joutsen-untuvatakit on tehty pohjoisen vaativiin ja vaihteleviin säihin.