Materiaalit ja hankinta

Kaikki yhteistyökumppanimme allekirjoittavat Joutsenen Code of Conduct -ohjeistuksen, jolla vahvistetaan eettinen toimintatapa ja ne periaatteet, joiden mukaan haluamme toimia. Vierailemalla yhteistyökumppaneiden luona valvomme toimintatavan noudattamista.

Joutsen-tuotteet valmistetaan korkealaatuisista materiaaleista. Untuva on koko toimintamme ydin ja sen eettisyydestä olemme kertoneet lisää omassa osiossaan. Sekä vuodevaate- että takkikankaiden tulee olla untuvatiiviitä ja kestäviä. Se asettaa kankaille kovat vaatimukset. Joutsen on valittu mukaan Seed Village -Kasvu Open, uudistuva teollisuus/biokuidut sparrausohjelmaan. Osana ohjelmaa saamme yksilöllisen, omasti yrityksestä laaditun nettovaikutusanalyysin, joka tarkastelee yritysten kokonaisvaikuttavuutta koko arvoketju, tuotteet ja palvelut huomioiden.

Untuva- ja kevytuntuvatakit

Pyrimme vähentämään neitseellisen polyesterin ja polyamidin käyttöä takeissa ja lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä. Uusien materiaalien kartoittaminen ja huolellinen testaaminen untuvatuotteille sopivan korkean laadun varmistamiseksi vie kuitenkin aikaa. Valmistamme jo kaikkien untuvatakkiemme vuorikankaan kierrätyskankaasta. 

Muutamissa soveltuvissa takkimalleissa käytämme 100-prosenttisen kierrätysmateriaalikangasta, jonka vedenhylkivyyskäsittely on PFC-vapaa, nämä takit myös ommellaan kierrätyslankaa käyttäen. Yksi malleistamme valmistetaan 100-prosenttisesta kierrätyskankaasta, jolla edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi on bluesign®-sertifikaatti.

Muissa käyttämissämme takkikankaissa on perfluoroalkyyli C6 -vedenhylkivyyskäsittely (WR / DWR), joka ei sisällä haitallisia PFOS eikä PFOA -yhdisteitäKäsittely on EU-alueella rajoitetun POP-asetuksen [(1021/2019) 4.7.2020] mukainen.

Valtaosa takkien merkeistä ja lapuista (koko, selkämerkki ja ripustin) on valmistettu kierrätyskankaasta.

Untuvapeitot ja -tyynyt

Joutsen-vuodevaatteet valmistetaan aidoista luonnonmateriaaleista. Käyttämämme untuva on vastuullisesti tuotettua ja se puhdistetaan omassa jalostamossamme ilman vaarallisia kemikaaleja. Vuodevaatteistamme ei irtoa pesuissa mikromuoveja veteen ja siitä edelleen vesistöihin. Puhtaat luonnonmateriaalit on myös helppo kierrättää ja palauttaa luonnon kiertokulkuun. Vuodevaatteiden hiilijalanjälki on pieni tuotteiden pitkäikäisyyden ja tuotannon vähäisen ympäristökuormituksen ansiosta.

Vuodevaatteidemme kuoret valmistetaan puuvillasta. Kuten koko toimialalla, myös me olemme kohdanneet haasteita pyrkiessämme selvittämään puuvillan pitkiä ja monimutkaisia hankintaketjuja. Samaan kankaaseen on kudottu lankaa eri puolilla maailmaa kasvatetusta puuvillasta.

Vuodevaatteiden saumamerkit ja pahvisten merkkien kiinnikkeet on valmistettu kierrätysmateriaaliasta (pois lukien nauhan sinetti ja saumamerkin Lurexlanka).

Kulkuri-torkkupeitto ja Henkäys-päiväpeitto valmistetaan bluesign®-sertifioidusta Pertex® Quantum -kankaasta.