Syksy on pehmeä mielentila

Syksy on pehmeä mielentila

Kun kesälle on jätetty haikeat jäähyväiset, ilma viilenee ja illat hämärtyvät, mieli alkaa hiljalleen sopeutua uuteen vuodenaikaan. Kynttilöitä sytyttäessään huomaa, että on turha haikailla valoisten kesäöiden perään. Koti näyttäytyy illan valossa kutsuvana ja lämpimänä. Hämyisestä tunnelmasta voi löytää kauniin seesteisyyden ja rauhan. Syksyn pimeys antaa meillekin luvan hieman hidastaa tahtia. On aika nauttia kotoilusta eli hyggeilystä ja rentoutua!

MIELUISAA AJANVIETETTÄ

Koti-illat antavat aikaa lukemiselle tai äänikirjan kuuntelemiselle ylelliseen Kulkuri-torkkupeittoon kääriytyneenä. Sohvalla pehmeiden sisustustyynyjen ympäröimänä voi myös heittäytyä elokuvien maailmaan tai löytää itselleen uuden ilahduttavan lempisarjan. Syksyllä moni kaivaa esiin myös käsityöt tai taidetarvikkeet. Uuden neulemallin toteuttaminen tai maalaustekniikan kokeilu on innostavaa ja irrottaa ajatukset arjesta.

HERKULLISTA RUOKAA

Syksy tuo useammin koko perheen yhteen. Yhdessä on hauska testata uusia reseptejä ja tehdä hyvää ruokaa. Kotitekoinen pitsa perjantai-iltana maistuu varmasti kaikille. Syyssadosta syntyvät myös mehevät leivonnaiset jälkiruuaksi ja kahvipöytään. Porkkanapiirakka tai punajuurisuklaakakku ovat syksyyn sopivia vastustamattomia herkkupaloja.  

SAUNA RENTOUTTAA

Ei myöskään ole mitään parempaa, kuin tehdä pitkä lenkki raikkaassa syysilmassa ennen kapuamista lämpimän saunan lauteille. Aivan ihana hyvänolontunne valtaa koko vartalon, kun kylmästä pääsee kiukaan kosteisiin löylyihin. Syyshämärä tuo saunaan hämyisen tunnelman. Saunomisen on tutkittu vaikuttavan myönteisesti myös nukahtamiseen ja unenlaatuun.  

HÄMÄRTYMINEN TUKEE UNIRYTMIÄ

On hyvä antaa hämärtyvän illan rauhoittaa keho ja mieli kohti nukkuma-aikaa. Iltasella kirkkaat kattovalaisimet kannattaa sammuttaa ja oleilla tunnelmavalaisinten pehmeässä valossa. Tämä viestii kehollemme lähestyvästä nukkuma-ajasta ja edesauttaa melatoniinin tuotantoa. Pimeänä vuodenaikana oletkin ehkä huomannut meneväsi nukkumaan aikaisemmin kuin kesällä? Pään painuessa illalla tyynyyn, uni tulee usein nopeammin kuin valoisina kesäiltoina.

Hellitetään siis hieman näin syksyllä ja pidetään itsestämme sekä omasta jaksamisesta huolta. Rentoudutaan kotona tehden niitä asioita, jotka tuottavat meille hyvää mieltä ja iloa. Ajatukset saattavat myös hiipiä kynttilän hämyisässä valossa toisinaan jo jouluun. Ainakin meillä, jotka rakastamme sen tunnelmaa. On siis mitä suunnitella ja odottaa. Talven juhlaan on vain lyhyt matka ja sitten käännytäänkin jo kevään puolelle.