Kasva viisaaksi ja vahvaksi unen siivin!

Kasva viisaaksi ja vahvaksi unen siivin!
Pienen lapsen päivät ovat täynnä uusia kokemuksia, joita työstetään samanaikaisesti kielellisen ja liikunnallisen kehityksen kanssa. Ei ihme, että lapset tarvitsevat paljon unta. Levollinen, riittävä uni auttaa lasta kasvamaan ja kehittymään, sillä kasvuun tarvittavaa hormonia erittyy juuri lapsen nukkuessa. Jokainen vanhempi tietää, että väsyneenä lapsi on usein kärttyinen ja keskittymiskyky on heikko - aivan kuten meillä aikuisillakin. 

Unen suojeleva supervoima

 Väsyneenä lapsi on alttiimpi onnettomuuksille ja tapaturmille, sillä univaje heikentää tarkkaavaisuutta sekä havainnointikykyä. Lapsen havainnointikyky liikenteessä kehittyy riittäväksi muutenkin vasta ala-asteen aikana. Koulumatkalle ei pientä tallaajaa siis mielellään väsyneenä lähetä. Liian lyhyet yöunet vaikuttavat lisäksi negatiivisesti lapsen sosiaalisiin taitoihin, ruokahaluun ja vastustuskykyyn. Makeat unet taas auttavat koululaista pärjäämään paremmin koulussa. Uni tukee muistia ja kykyä oppia uutta. 
Joutsen lasten peitot ja tyynyt

Illalla ilman digilaitteita

Kännykät ja tietokoneet ovat hiipineet aina vain nuorempien lasten elämään. Iltasella näiden äärellä ei kannata aikaansa viettää, sillä niiden hohkaama sininen valo siirtää nukahtamishetkeä myöhemmäksi. Illan hämärtyminen käynnistää kehossamme melatoniin tuotannon ja alkaa valmistella meitä yöpuulle. Ruutujen sininen valo muistuttaa kuitenkin auringonvaloa ja vaikutus on päinvastainen; digilaitteet nostavat vireystasoamme ja melatoniinin eritys viivästyy. 

Rauhoittavat rutiinit

Kiireisessä arjessa riittävästä unen määrästä on joskus vaikea pitää kiinni. Vanhemman palkitseva, mutta haasteellinen tehtävä on turvata lapsen riittävä unen saanti. Omalla esimerkillä voi ohjata myös lasta ylläpitämään hyvää unirytmiä.
Kannattaa luoda koko perheelle iltaa kohti rauhoittavat rutiinit, jotka johdattavat lempeästi hyville unille, niin pienet kuin isotkin.
  • Yhteisellä iltapalahetkellä voi puida halki mieltä mahdollisesti painavat asiat.
  • Iltasatu on monissa perheissä arvokas hetki, jolloin yhdessä sukelletaan tarinoiden maailmaan. Lapsi saa tuolloin nauttia läheisyydestä ja vanhemman huomiosta. Sylitellessä voi lapsi tankata tyynnyttävää turvallisuudentunnetta, jonka turvin on mukava käydä nukkumaan.
Lapsen makuuhuoneen rauhallisen hämyinen tunnelma, yhdessä houkuttelevien tyynyjen ja peittojen kanssa, tekee nukkumaan menosta ja nukahtamisesta helpompaa. Ihania ovat ne palautteet, joissa perheen iltatoimien kerrotaan helpottuneen mieluisten vuodevaatteiden myötä. Ikioma tyyny ja peitto houkuttelevat illalla sopuisammin vuoteeseen.

Pesunkestävää pehmeyttä 

Vanhemmat ovat pistäneet merkille untuvatuotteiden rauhoittavan vaikutuksen. Moni on todennut, että lapsi ei enää öisin herää tyynyltään pää märkänä niin kuin ennen. Tämä on tuotteiden muovittomuuden ja hengittävien luonnonmateriaalien ansiota.
 
Lapset näkevät unia enemmän kuin me aikuiset, sillä heillä on paljon päivän tapahtumia ja tunteita käsiteltävänä. Tästä syystä lapsen unen syvyys vaihtelee ja lapsi havahtuu unesta hereille helpommin. Jos lapsi on oppinut illalla rauhoittumaan unille itsekseen, on myös yöheräämisen jälkeen uudelleen nukahtaminen helpompaa.
Joskus herätyksen aiheuttaa nukkuessa yllättänyt pissahätä. Onneksi untuvapeitot ja tyynyt eivät vesipesua hätkähdä, vaan ovat 60-asteen pesun jälkeen aivan yhtä ihania kuin uutena. Yhteiset matkat unten maille voivat jatkua.
 
Tutustu turvallisiin lasten ja vauvojen unituotteisiin.
 

Artikkelissa käytetyt lähteet: