Ympäristövastuu

Pyrimme pienentämään toimintamme aiheuttamaa ympäristöjälkeä seuraavin tavoin.

Pienet tuotantomäärät ja palautetut tuotteet

Kaikkia Joutsen-untuvatuotteita yhdistää korkea laatu, korjattavuus ja pitkä käyttöikä. Pitkä käyttöikä pienentää tuotteiden hiilijalanjälkeä. Yhteistä tuoteryhmille on myös pienet tuotantomäärät. Joutsen-tuotteet saattavat toisinaan tästä syystä loppua. Kaikki tuotteet myydään, eivätkä ne koskaan päädy myymättä tekstiilijätteeksi.

Pyrimme auttamaan asiakasta tuotteen valinnassa parhaalla mahdollisella tavalla, jotta tuote olisi mieluinen ja sitä käytettäisiin pitkään. Näin vähennämme myös verkkokaupan palautuksia, jotka kuormittavat ympäristöä.

Meillä on tiukat palautusehdot tuotteille siitä syystä, että palautetut tuotteet pyritään aina saattamaan takaisin myyntiin. Vuodevaatteet ovat hygieniatuotteita ja saaneet Allergiatunnuksen, joten niitä ei voi myyntipakkauksen avaamisen jälkeen palauttaa.

Myös reklamaatiotuotteet pyrimme aina ensisijaisesti korjaamaan.

Hiilineutraali tekstiiliala 2035

Sitoumus on konkreettinen työkalu suomalaisille tekstiilialan yrityksille hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Olemme liittyneet mukaan Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumukseen. Sitoumus on konkreettinen työkalu suomalaisille tekstiilialan yrityksille hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Sitoumukseen kuuluvan tekstiilialalle räätälöidyn, Greenhouse Gas -mukaisen, hiilijalanjälkilaskurin avulla pystymme tunnistamaan merkittävimmät päästölähteet omassa toiminnassamme. Päästöjen tunnistaminen on meille tärkeä askel kohti hiilineutraalisuutta. Sitoumuksen kautta saamme säännöllistä koulutusta ja neuvontaa päästöjen vähentämiseen ja hiilineutraalisuuden tavoitteluun.

Olemme sitoutuneet edistämään vähäpäästöistä toimintaa myös globaaleissa arvoketjuissa. Kestävää toimintaa tukevia valintoja olemme tehneet jo aiemmin. Sitoumuksesta saamme sparrausta ja tukea tehdä näin myös jatkossa.

Liittyminen Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Hiilineutraali tekstiiliala 2035 -sitoumukseen antaa meille työkaluja ja koulutusta, joiden avulla pystymme kehittämään toimintaamme ympäristön kannalta kestävään suuntaan.

Sähkö ja logistiikka

Käytämme ilmastoneutraalia EPD-tuulisähköä.

Olemme vähentäneet käytettävän muovin osuutta pakkauksissamme ja käytämme kierrätetystä pahvista valmistettuja pakkausmateriaaleja. Toimituksissa pyrimme aina pakkaamaan tuotteet mahdollisimman taloudellisesti ja tilaa säästävästi.

Kaikki käyttämämme kuljetusliikkeet kompensoivat aiheutuneita päästöjä omien ympäristöohjelmiensa kautta, ja pyrkivät olemaan hiilineutraaleja lähivuosina. Useilla on tavoite olla fossiilivapaa vuoteen 2030 mennessä.  Esimerkiksi Matkahuolto tulee luopumaan jo vuoden 2023 aikana fossiilisten polttoaineiden käytöstä.

Kompensoimme päästöjä yhteistyössä kuljetuskumppaneidemme kanssa. Osallistumme DHL:n Go Green -ohjelmaan, jossa joka lähetyksen osalta maksamme DHL Go Green -lisää, joka kompensoi syntyneitä päästöjä.