Kuva: Marje Uusihauta
Upeiden Joutsen-kevytuntuvatakkien suunnittelun takaa löytyvät muotisuunnittelijat Hammi ja Maikku Mettinen. Luovat siskokset saivat jo lapsuudenkodissaan ideoida ja toteuttaa omia mielikuviaan, sillä kodista löytyi tarvittavat koneet ja tarvikkeet. Tyttöjen isoisä ja kaksi isän veljeä olivat räätäleitä. Lapset saivat kokeilla ja sotkea, eikä heidän intoaan rajoitettu. Kiinnostus muotisuunnittelijan ammattiin tuli siis lähes verenperintönä ja kolmiulotteinen hahmotuskyky pääsi kehittymään varhain.
Uteliaisuuden säilyttäminen ympäröivää maailmaa kohtaan on ammatin menestyksekkään harjoittamisen edellytys. Suunnittelijoiden täytyy myös ymmärtää jatkuvasti käynnissä olevaa muutosta. On omattava erityinen kyky aistia uutta ja luoda tässä hetkessä tulevaisuutta. ”On ikään kuin nähtävä fiktioon”, kuvailee Maikku Mettinen.
Saumatonta yhteistyötä ja tuplasti ideoita
Mutta millaista on työskennellä oman siskon kanssa? ”Suoraa. Ehkä parasta on, että voi puhua kaunistelematta. Turha miellyttäminen jää kokonaan pois. Toiseen voi luottaa sataprosenttisesti ja toisen mielipidettä arvostaa”, Hammi Mettinen kertoo. Läheisten siskosten välillä myös työnjako tapahtuu luontevasti. Toinen aloittaa ja toinen pystyy jatkamaan siitä saumattomasti. ”Ja kun meitä on kaksi, niin ideoitakin on kaksin verroin!”, hän iloitsee.
Heitä innostaa tyhjä paperi, uusi malli, jota ei ole vielä nähty. ”Tavoitteena on luoda uusi vauva, malli ja muoto Joutsen perheeseen. Se kaikkien aikojen täydellisin, kaikista hienoin kevytuntuvatakki, joka monta vuotta kestää aikaa ja kulutusta tyytyväisen asiakkaan päällä”, siskokset toteavat. Untuvatakkien suunnittelu sopii näille visuaalisen hahmottamisen mestareille. Maikku kuvaa innostuneesti, kuinka: ”Tiiviistä, ohuesta, litteästä ja läpitikatusta kankaasta muotoutuu untuvalla puhaltamalla kolmiulotteinen kevytuntuvatakki, jossa ei ole erillistä vuorta”.
Suunnittelua ohjaavat kysymykset kenelle ja miksi takki tehdään. ”Välillä muoto, esimerkiksi pituus tai tikkaus, toimii innoittajana, mutta funktio seuraa aina yhtä tärkeänä”, Hammi muistuttaa. Toimivuus, keveys, lämpimyys, suojaavuus ja muunneltavuus ovatkin heidän suunnittelemiensa takkien peruspilareita.Asiakkaan tarpeiden lisäksi esimerkiksi muuttuva ilmasto täytyy ottaa huomioon.
Takkeja, jotka ylittävät käyttäjän odotukset
”Joutsen-kevytuntuvatakin pitää olla uuden näköinen, tasapainoinen ja mielenkiintoinen, hyvin kaavoitettu ja erinomaisesti toteutettu. Sen tulee palvella kuluttajan tarpeita yli kuluttajan odotusten. Olla se must have -takki”, Maikku luettelee. Tavoitteiden täyttämisessä on apua omien mallistojen parissa saaduista moninaisista kokemuksista; kokeilluista tyyleistä, mitoituksista ja ominaisuuksista. Heillä on harjaantunutta tietoa siitä, millaiset mallit toimivat tuotannossa ja ennen kaikkea kuluttajalla.
Suunnittelijoiden kuvien perusteella Joutsenen suunnittelutiimi valitsee mieleisensä mallit tehtäväksi protomallin asteelle. Mallimestari kaavoittaa ja malliompelija valmistaa testikappaleet, joita sovitetaan, tarkistetaan ja hiotaan tarvittavin muutoksin. Protomalleja työstetään rautaisten ammattilaisten yhteistyönä niin kauan, että päästään täydelliseen haluttuun lopputulokseen. Valmiista prototyypeistä yhdessä tiimin kanssa valitaan lopulliset tuotantoon pääsevät mallit.
”Joukkoon on syntynyt muutama ”ruma ankanpoikanen”, jotka ovat kasvaneet todelliseksi Joutsen-suosikeiksi moneksi vuodeksi”, suunnittelijat toteavat tyytyväisinä pilke silmäkulmassa.
Hammi ja Maikku Mettisen vinkit takin ostajalle:
-
Ole avoimin mielin.
-
Kokeile jokaista takkia. Kokeile myös eri kokoja ja värejä.
- Älä seuraa vaan kokolappua, vaan kokeile ennakkoluulottomasti. Joskus kokoa pienempi on parempi, joskus omaa kokoasi suurempi taas trendikkäämpi.
- Valitse itsellesi ja omiin tarpeisiisi sopiva takki. Huomaa toimivuus, keveys ja tarvittava lämpö muuttuvaan ilmastoon.
- Näitä ihania takkeja voi käyttää ympäri vuoden! Ja niitä voi käyttää yksin tai päällekkäin.
- Joutsen-kevytuntuvatakit ovat kestäviä, pestäviä ja designiltaan ajankohtaisia pitkään.