Mari ja Mari – tavoitteena kaunis arki

Mari ja Mari  – tavoitteena kaunis arki

Kuva: Anni Koponen

”Juhla on ihanaa, mutta onnellisimpia ovat he, jotka löytävät onnen arjesta. Se tunne, kun jokin arkinen asia aiheuttaa päivittäistä mielihyvää, kuten kietoutuminen untuvankevyeen luottotakkiin”, toteavat Mari Talka ja Mari Mattila-Kämäräinen, menestynyt kaksikko Joutsen-talvitakkien suunnittelun takana. Heille jokaisen suunnitteluprosessin lähtökohtana on aina lopullinen tuotetta käyttävä asiakas.

Vastuullista, kestävää ja lähellä tuotettua

”Vastaiskuna halpatuotetulle pikamuodille, lähialueilla vastuullisesti tuotetut, pitkäikäiset vaatteet ovat taas arvossaan. Nettikaupat tekevät tuotteiden vertailusta helppoa. Tietoa tuotteista, brändeistä ja näiden tuotantopaikoista ja -tavoista löytyy”, kertovat alan hyvin tuntevat suunnittelijat. ”Kilpailu asiakkaista on myös koventunut ja kansainvälistynyt. Toisaalta aidot ja alkuperäiset brändit, kuten Joutsen, pääsevät paremmin esille”, he jatkavat.

Mari ja Mari pitävät etuoikeutena saada suunnitella Joutsenelle tuotteita, jotka tehdään lähellä pienellä rautaisten ammattilaisten tiimillä. Suunnittelijat iloitsevat siitä, että hyvä untuvatakki on myös ostajalleen sijoitus, jota arvostetaan ja josta pidetään huolta. Tässä on apuna myös Joutsenen asiakkailleen tarjoama pesu- ja korjauspalvelu.

Ulkoiluvaatteet yhdistivät lahjakkaat naiset

Miten he sitten päätyivät muotisuunnittelijoiksi ja ulkoiluvaatteiden pariin? Taiteellisesti lahjakkaat naiset ovat molemmat piirtäneet paljon aivan lapsesta saakka. Melko varhain, toisistaan tietämättä, he keksivät muotisuunnittelijan ammatin. Onnekseen he pääsivät alaa myös opiskelemaan ja työllistyivät heti valmistuttuaan. Siitä he ovat todella kiitollisia.

Ensimmäiset työpaikat löytyivät ulkoiluvaateyrityksistä. Mattila-Kämäräinen lähti töihin Iso-Britanniaan ja Mari Talka kotimaahan. Asiat johtivat toisiinsa. Seuraavat ja sitä seuraavat työt tulivat teknisen ja suojaavan vaatteen puolelta. ”Tekemällä oppi, että teknisissäkin tuotteissa tarvitaan taiteellisuutta ja hyvää suunnittelua. Tekniset vaatimukset eivät ole rajoite, vaan enemmin haaste”, he kuvailevat. Työmahdollisuudet toivat suunnittelijat lopulta yhteen ja menestystä niittävä suunnittelutoimisto Studio Tint perustettiin vuonna 2009.

Jaettu ilo innostaa

Tiivis tiimi tekee kaiken suunnittelun yhdessä. Innoitus työhön ja untuvatakin malliin voi tulla mistä vain heidän kokemastaan tai näkemästään. Suunnittelijoiden tulee olla loputtoman uteliaita ja avoimia kaikelle uudelle. ”Se voi olla hetken oivallus tai havainto jostakin, mitä puuttuu tai mitä pitäisi parantaa. Seuraamme kansainvälistä muotia, mutta ennen kaikkea luotamme vahvasti omaan tunteeseen”, he kertovat.

Projektin alussa naiset ideoivat ensin tuotteita tahoillaan, jonka jälkeen ideat esitellään toiselle ja valitaan yhteinen suunta. Suunnittelutyön he jakavat osiin ja näitä osia keskenään pallotellen suunnitelma hioutuu, vahvistuu ja valmistuu. ”Itse suunnitteluprosessi on erittäin motivoiva. Hetki, jolloin kaikki loksahtaa paikoilleen on maaginen: yhtäkkiä yksittäisistä ideoista syntyy tuotteita ja tuotteista muodostuu vahva mallistokokonaisuus”, Mari Talka kuvailee.

Syntyykö kaksikolle läheisen työskentelyn tuoksinassa riitoja? ”Emme ole koskaan riidelleet”, Marit vakuuttavat. ”Käsialamme on samanlaista, melko sporttista ja pelkistettyä. Yhteisenä tavoitteena on aina paras mahdollinen tulos. Haluamme luoda pitkäikäisiä tuotteita, joita saa muunneltua omikseen asusteilla”, he jatkavat. ”Rakastamme työtämme ja se vie mukanaan. Yhdessä suunnittelu on kivaa ja johtaa usein pidemmälle kuin yksin puurtaminen”, he iloitsevat.

Ainutlaatuinen untuva

Minkälainen materiaali Joutsen-untuva sitten on suunnittelijan näkökulmasta? ”Untuvatakissa on tärkeää ottaa huomioon haluttu lämpimyystaso eli untuvan täyttömäärä ja untuvalokeroiden koko ja paikat. Toisinaan haastavaa on ennakoida untuvan käyttäytymistä lopullisessa tuotteessa. Proto- ja mallikappaleiden avulla testaamme ideoidemme konkreettisen toimivuuden ja yhdessä tuotekehitystiimin kanssa ratkaisemme mahdolliset pulmakohdat”, he kertovat.

”Parasta Joutsenen untuvassa on kuitenkin sen keveys ja puhtaus. Joutsen-tuotteita suunniteltaessa ollaan oikean arjen luksuksen äärellä”, he toteavat tyytyväisinä.

 

Mari Talkan ja Mari Mattila-Kämäräisen vinkit untuvatakin ostajalle:

  • Mieti etukäteen mitä takilta ensisijaisesti odotat: käyttötarkoitus, tarvittava lämpimyystaso, hintataso ja muodikkuusaste (muodin viimeisin vilaus vai luottotakki). Yhdellä ja samalla takilla voi harvoin täyttää kaikkia tarpeita.
  • Kerro odotuksesi myynnin ammattilaiselle ja sovita mahdollisimman monta vaihtoehtoa.
  • Osta harkiten, rakastu ja rakasta laadukasta takkiasi!