Parempaa unta kesäaikaan

Parempaa unta kesäaikaan

Niin paljon kun me päivällä nautimme kevään ja kesän tuomasta valosta ja lämmöstä, voivat ne aiheuttaa yöllä haasteita nukkumiselle. Valoisat illat pitävät meitä virkeänä pidempään ja nukkumaanmeno helposti viivästyy. Kesällä makuuhuoneen lämpötila saattaa nousta ja kuumuus häiritä nukkujaa. Hyvää unta voi tukea monin tavoin, mutta onneksi myös uni on laadultaan parempaa valoisaan vuodenaikaan.

Moni on varmasti huomannut, että keväällä ja kesällä unentarve vähenee pimeään vuodenaikaan verrattuna. Vaikka keskimääräinen ero yöunen pituudessa on vain 10 minuuttia, voi yksilöllinen vaihtelu olla hyvinkin suurta. Nukkumaanmeno siirtyy myöhäisemmäksi valoisten iltojen myötä, koska valo estää melatoniin erittymisen. Käpyrauhasen tuottama melatoniini on hämärähormooni, jota tarvitsemme nukahtaaksemme.

Säännöllinen unirytmi

Jotta unen päästä saisi illalla kiinni, on kesäaikaan syytä pitää kiinni säännöllisestä unirytmistä. Illalla kannattaa rauhoittua ja viestittää näin keholle ja mielelle, että nukkumaanmenoaika lähestyy. Hämärässä oleilu puolestaan edesauttaa melatoniinin erittymistä. Sisätiloihin vetäytyminen iltasella saattaakin helpottaa työssä käyvää pääsemään ajoissa unille.

Pimennä makuuhuone

Valo ja muut ympäristön ärsykkeet aktivoivat kehomme välittäjäaineiden tuotannon ja välittäjäaineet taas saavat aikaan kehossamme uni- ja valvetilan vaihtelut. Serotoniinia alkaa erittyä välittömästi, kun altistumme valolle. Se tekee meistä aktiivisempia ja pirteämpiä. Hyvät pimennysverhot sulkevat ulkoa tulvivan valon makuuhuoneen ulkopuolelle. Joillekin myös unimaski voi tuoda helpotusta valoisuuteen.

Joutsen untuvapeitto

Pidä makuuhuone mahdollisimman viileänä

Jotta voisimme nukahtaa, tulee ruumiinlämmön hieman laskea. Makuuhuonetta kannattaa tuulettaa illalla, kun ulkona on alkanut viilentyä. Muutenkin makuuhuone on hyvä pitää muuta asuntoa viileämpänä. Kehon lämpötilaa voi pyrkiä laskemaan ulkoilemalla rauhallisesti viilentyneessä illassa, pulahtamalla iltauinnille tai ottamalla raikkaan suihkun.

Suosi vuoteessa luonnonmateriaaleja

Luonnonmateriaalit tuntuvat vuoteessa hiostamattomilta ja miellyttäviltä. Jos makuuhuoneen lämpötila nousee kesällä, lämmin talvipeitto kannattaa vaihtaa viileämpään. Viileässä untuvapeitossa on täytettä kevyemmin ja se on yllä ilmava, hengittävä ja lähes painoton. Peittojen, tyynyjen ja lakanoiden lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota yöasun materiaaleihin. Puuvilla, pellava ja silkki ovat hengittäviä ja mukavia ihoa vasten.  

Joutsen viileät untuvapeitot

On normaalia herätä yöllä

Joskus aamuöinen lintujen laulu tai muu syy havahduttaa hereille kesken unen. On aivan normaalia, että ihminen herää yön aikana muutaman kerran. Tuolloin ei kannata hermostua, vilkuilla kelloa tai ainakaan ryhtyä mielessään laskemaan, kuinka vähän unta ehtii ennen kellonsoittoa nukkumaan. Etenkin, jos herääminen on johtunut kuumuudesta, kannattaa pysyä rauhallisena, sillä hermostuminen vain lisää tuskaisuuden tunnetta.

Ei määrä vaan laatu

Pelkästään unen pituus ei määritä sitä, kuinka hyvin palaudumme ja kuinka virkeiksi tunnemme itsemme aamulla. Unen laatu on vähintään yhtä tärkeää. Luonto on onneksi järjestänyt niin, että kesällä kun pimeä aika on lyhyempi, unen laatu on parempaa. Nukumme lyhyemmän aikaa, mutta sikeämmin. Se on aika lohduttava ja mukava ajatus, jos verhojen välistä kurkisteleva aurinko tai pellolla huutelevat kurjet saavat sinut hereille kesäaamuna paljon suunniteltua aiemmin.

 

Lue aiheesta lisää artikkelissa käytetyistä lähteistä:

https://yle.fi/uutiset/3-10070775

https://yle.fi/uutiset/3-10157951

https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/kesaterveys/vinkit-parempaan-kesauneen