Kittilästä, Sirkan kylästä kotoisin oleva Noora Peteri (28 v.) on tehnyt pian kymmenen vuotta töitä eräoppaana. Ensimmäiset viisi vuotta hän opasti turisteja isojen safariyritysten palveluksessa Suomen Lapissa. Viimeiset viisi vuotta hän on kerryttänyt ammattitaitoaan maailman pohjoisimmalla paikalla Norjan Huippuvuorilla lähellä pohjoisnapaa sekä maapallon toisessa ääripäässä Etelämantereella.
Moottorikelkkailua ja melontaa maailman kylmimmissä ja tuulisimmissa paikoissa
Vaikka Peteri on erikoistunut moottorikelkkasafareihin ja merimelontaan, työnkuva harvoin on rajattu ja työtehtävissä pääsee tekemään kaikenlaista mihin oma tietotaito ja koulutus vain riittää. Hän on halunnut keskittyä pienempien yksityisten ryhmien opastamiseen ja luksusmatkailuun.
”Koen pystyväni antamaan itsestäni enemmän silloin, kun ryhmäkoko on maltillinen tai kun saan viettää asiakkaideni kanssa enemmän aikaa kuin muutaman tunnin.”
Huippuvuorilla väitetään asuvan enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Siellä ollessaan Peteri asuu kylässä, josta käsin vie ihmisiä ääriolosuhteisiin moottorikelkkasafareille. Etelämantereella ei taas ole kuin tutkimusasemia, sillä paikka on maailman kylmin ja tuulisin. Sinne suunnataan aina laivalla Etelä-Chilestä ja vain kesäaikaan, jolloin olosuhteet ovat ylipäätään tarpeeksi suotuisat olemiseen. Laivamatka myrskyisän Draken salmen yli kestää kaksi päivää.
”Laivalta käsin tehdään sitten erilaisia aktiviteetteja viikon ajan: viedään pienillä kumiveneillä asiakkaita ajelulle alueille, mihin isolla veneellä ei pääse, sekä järjestetään pieniä vaelluksia sekä melontaa.”
Vaihtuvissa säissä ilman metsän antamaa suojaa
Suomen Lappia, Huippuvuoria ja Etelämannerta yhdistää kylmyys. Mutta Suomen Lappi eroaa näistä siinä, että meillä metsä antaa suojaa tuulelta.
”Metsää oppii todella arvostamaan, kun elää tai työskentelee paikassa, jossa ei kasva mitään paria senttimetriä korkeampaa. Huippuvuoret ja varsinkin Etelämanner ovat tunnetut kovista tuulista. Suomen myrskytuulet ovat näissä paikoissa arkisia tuulia”, Peteri kertoo.
”Jos Suomessa tuntuu, että säätä ei pysty ennustamaan, koska se muuttuu niin tiheään niin Etelämantereella se on melkeinpä täysin turhaa, kun sää muuttuu koko ajan. Päivän aikana saattaa paistaa aurinko, sataa lunta, olla tyyntä, myrskytuulta ja kaikkea tältä väliltä. Ja tuuli voi todellakin yltyä myrskylukemiin aivan yllättäen, vaikka äsken oli täysin tyyntä.”
Kaikkein tärkeintä ovat kerrokset
Haastavissa sääolosuhteissa pärjää yksinkertaisesti ennakoimalla ja varautumalla. Kun perusasiat ovat kunnossa niin pärjää. Peteri painottaa, että pukeutumisessa kaikkein tärkeintä ovat kerrokset.
Noora Peterin vinkit kerrospukeutumiseen:
- Lähimmäs ihoa materiaalit, jotka lämmittävät, vaikka kastuisi (oli syynä hikoilu tai pahimmassa tapauksessa vesiin putoaminen): eli villa - mutta ei puuvillaa, sillä se sitoo itseensä paljon kosteutta, mutta on hyvin hidas kuivumaan ja näin viilentää talvisin tehokkaasti! Eli itse en suosittelisi mitään mikä on ihoa vasten puuvillaisena.
- Sitten välikerrokseksi paksumpaa villaa, fleeceä tai esimerkiksi erityisen hyvin lämmittävää untuvaa. Joutsenen Tauko-takki on ollut täydellinen kelkkaoppaan pelastus, koska takki pakkautuu niin pieneen tilaan - mutta pitkällä kelkkasafarilla kun tämän lisää haalarin alle niin jo loppuu palelu!
- Kaiken lämmittävän päälle täytyy ääriolosuhteissa tottakai vielä lisätä jotain, mikä pitää sitten vähintään tuulen talvisin loitolla.
Laadukasta vähemmän ja väljemmin
Peteri on huomannut, että monet turistit, joilla ei ole kokemusta kylmistä olosuhteista, usein ajattelevat, että mitä enemmän niin sen parempi.
”Paras vinkkini yleensä asiakkailleni onkin, että ei se määrä vaan se laatu. Vaatteita, jotka tekevät tehtävänsä niin silloin pärjää yllättävän vähällä. Ja väljyys - minkään ei tarvitse olla erityisen kireää talvisin, jotta väliin mahtuu ilmaa eristämään.”
Sama pätee myös kenkiin. ”Jos on normaalisti istuvat kengät niin sieltä auttamatta puuttuu sen lämmittävän ilman tila - varsinkin kun sinne on vielä tungettu ainakin kolmet sukat, jotta tarkenee!”
Hän heittääkin vitsinä monesti ulkomaalaisille, että ”Big is beautiful!" Talvisin saa luvan kanssa piiloutua vaatteisiin!
Tauko mukana seikkailuissa
Aktiviteetit vaikuttavat tietysti pukeutumiseen.
”En pukeudu yhtä moneen kerrokseen, jos lähden talvella lumikenkäilemään asiakkaiden kanssa kuin kelkkasafarille tai pilkille, koska silloin pääsääntöisesti ollaan liikkeessä ja keho tuottaa lämpöä. Mutta silloin on tärkeä huolehtia siitä, että lämmintä extra vaatetta on mukana, jos/kun pysähdytään tauolle. Tässä untuvatuotteet ovat kyllä voittamattomia, koska ne pakkautuvat niin pieneen, mutta lämmittää todella hyvin!”, Peteri kiittelee.
Tauko-takki on ollut täydellinen seikkailukumppani eräoppaalle monessa tilanteessa. Kelkkahaalarin alla lämmittämässä, aktiivisempien lajien tauoilla lämmittämässä sekä ihan arkitakkina talvisin.
”Se on vain niin mukava ja kevyt päällä - mutta kuitenkin lämmin kuin syli. Tauko-takki on tuonut lämmöllänsä turvaa kyllä niin monessa tilanteessa. Ja varmasti tulee vielä monet monet vuodet sitä tuomaan eri tilanteissa.”