Joutsen-takit ovat suomalaisten suunnittelijoiden käsialaa

SISKOKSET HAMMI JA MAIKKU METTINEN OVAT KOLMIULOTTEISUUDEN MESTAREITA

Upeiden Joutsen-kevytuntuvatakkien suunnittelun takaa löytyvät muotisuunnittelijat Hammi ja Maikku Mettinen. Luovat siskokset saivat jo lapsuudenkodissaan ideoida ja toteuttaa omia mielikuviaan, sillä kodista löytyi tarvittavat koneet ja tarvikkeet. Tyttöjen isoisä ja kaksi isän veljeä olivat räätäleitä. Lapset saivat kokeilla ja sotkea, eikä heidän intoaan rajoitettu. Kiinnostus muotisuunnittelijan ammattiin tuli siis lähes verenperintönä ja kolmiulotteinen hahmotuskyky pääsi kehittymään varhain.

Uteliaisuuden säilyttäminen ympäröivää maailmaa kohtaan on ammatin menestyksekkään harjoittamisen edellytys. Suunnittelijoiden täytyy myös ymmärtää jatkuvasti käynnissä olevaa muutosta. On omattava erityinen kyky aistia uutta ja luoda tässä hetkessä tulevaisuutta. ”On ikään kuin nähtävä fiktioon”, kuvailee Maikku Mettinen.

SAUMATONTA YHTEISTYÖTÄ JA TUPLASTI IDEOITA

Mutta millaista on työskennellä oman siskon kanssa? ”Suoraa. Ehkä parasta on, että voi puhua kaunistelematta. Turha miellyttäminen jää kokonaan pois. Toiseen voi luottaa sataprosenttisesti ja toisen mielipidettä arvostaa”, Hammi Mettinen kertoo. Läheisten siskosten välillä myös työnjako tapahtuu luontevasti. Toinen aloittaa ja toinen pystyy jatkamaan siitä saumattomasti. ”Ja kun meitä on kaksi, niin ideoitakin on kaksin verroin!”, hän iloitsee.

Heitä innostaa tyhjä paperi, uusi malli, jota ei ole vielä nähty. ”Tavoitteena on luoda uusi vauva, malli ja muoto Joutsen perheeseen. Se kaikkien aikojen täydellisin, kaikista hienoin kevytuntuvatakki, joka monta vuotta kestää aikaa ja kulutusta tyytyväisen asiakkaan päällä”, siskokset toteavat. Untuvatakkien suunnittelu sopii näille visuaalisen hahmottamisen mestareille. Maikku kuvaa innostuneesti, kuinka: ”Tiiviistä, ohuesta, litteästä ja läpitikatusta kankaasta muotoutuu untuvalla puhaltamalla kolmiulotteinen kevytuntuvatakki, jossa ei ole erillistä vuorta”.

Suunnittelua ohjaavat kysymykset kenelle ja miksi takki tehdään. ”Välillä muoto, esimerkiksi pituus tai tikkaus, toimii innoittajana, mutta funktio seuraa aina yhtä tärkeänä”, Hammi muistuttaa. Toimivuus, keveys, lämpimyys, suojaavuus ja muunneltavuus ovatkin heidän suunnittelemiensa takkien peruspilareita.Asiakkaan tarpeiden lisäksi esimerkiksi muuttuva ilmasto täytyy ottaa huomioon.

TAKKEJA, JOTKA YLITTÄVÄT KÄYTTÄJÄN ODOTUKSET

”Joutsen-kevytuntuvatakin pitää olla uuden näköinen, tasapainoinen ja mielenkiintoinen, hyvin kaavoitettu ja erinomaisesti toteutettu. Sen tulee palvella kuluttajan tarpeita yli kuluttajan odotusten. Olla se must have -takki”, Maikku luettelee. Tavoitteiden täyttämisessä on apua omien mallistojen parissa saaduista moninaisista kokemuksista; kokeilluista tyyleistä, mitoituksista ja ominaisuuksista. Heillä on harjaantunutta tietoa siitä, millaiset mallit toimivat tuotannossa ja ennen kaikkea kuluttajalla.

Suunnittelijoiden kuvien perusteella Joutsenen suunnittelutiimi valitsee mieleisensä mallit tehtäväksi protomallin asteelle. Mallimestari kaavoittaa ja malliompelija valmistaa testikappaleet, joita sovitetaan, tarkistetaan ja hiotaan tarvittavin muutoksin. Protomalleja työstetään rautaisten ammattilaisten yhteistyönä niin kauan, että päästään täydelliseen haluttuun lopputulokseen. Valmiista prototyypeistä yhdessä tiimin kanssa valitaan lopulliset tuotantoon pääsevät mallit.

”Joukkoon on syntynyt muutama ”ruma ankanpoikanen”, jotka ovat kasvaneet todelliseksi Joutsen-suosikeiksi moneksi vuodeksi”, suunnittelijat toteavat tyytyväisinä pilke silmäkulmassa.

Kuva: Marje Uusihauta 

MARI JA MARI

-TAVOITTEENA KAUNIS ARKI

”Juhla on ihanaa, mutta onnellisimpia ovat he, jotka löytävät onnen arjesta. Se tunne, kun jokin arkinen asia aiheuttaa päivittäistä mielihyvää, kuten kietoutuminen untuvankevyeen luottotakkiin”, toteavat Mari Talka ja Mari Mattila-Kämäräinen, menestynyt kaksikko Joutsen-talvitakkien suunnittelun takana.

Heille jokaisen suunnitteluprosessin lähtökohtana on aina lopullinen tuotetta käyttävä asiakas.

VASTUULLISTA, KESTÄVÄÄ JA LÄHELLÄ TUOTETTUA

”Vastaiskuna halpatuotetulle pikamuodille, lähialueilla vastuullisesti tuotetut, pitkäikäiset vaatteet ovat taas arvossaan. Nettikaupat tekevät tuotteiden vertailusta helppoa. Tietoa tuotteista, brändeistä ja näiden tuotantopaikoista ja -tavoista löytyy”, kertovat alan hyvin tuntevat suunnittelijat. ”Kilpailu asiakkaista on myös koventunut ja kansainvälistynyt. Toisaalta aidot ja alkuperäiset brändit, kuten Joutsen, pääsevät paremmin esille”, he jatkavat.

Mari ja Mari pitävät etuoikeutena saada suunnitella Joutsenelle tuotteita, jotka tehdään lähellä pienellä rautaisten ammattilaisten tiimillä. Suunnittelijat iloitsevat siitä, että hyvä untuvatakki on myös ostajalleen sijoitus, jota arvostetaan ja josta pidetään huolta. Tässä on apuna myös Joutsenen asiakkailleen tarjoama pesu- ja korjauspalvelu.

ULKOILUVAATTEET YHDISTIVÄT LAHJAKKAAT NAISET

Miten he sitten päätyivät muotisuunnittelijoiksi ja ulkoiluvaatteiden pariin? Taiteellisesti lahjakkaat naiset ovat molemmat piirtäneet paljon aivan lapsesta saakka. Melko varhain, toisistaan tietämättä, he keksivät muotisuunnittelijan ammatin. Onnekseen he pääsivät alaa myös opiskelemaan ja työllistyivät heti valmistuttuaan. Siitä he ovat todella kiitollisia.

Ensimmäiset työpaikat löytyivät ulkoiluvaateyrityksistä. Mattila-Kämäräinen lähti töihin Iso-Britanniaan ja Mari Talka kotimaahan. Asiat johtivat toisiinsa. Seuraavat ja sitä seuraavat työt tulivat teknisen ja suojaavan vaatteen puolelta. ”Tekemällä oppi, että teknisissäkin tuotteissa tarvitaan taiteellisuutta ja hyvää suunnittelua. Tekniset vaatimukset eivät ole rajoite, vaan enemmin haaste”, he kuvailevat. Työmahdollisuudet toivat suunnittelijat lopulta yhteen ja menestystä niittävä suunnittelutoimisto Studio Tint perustettiin vuonna 2009.

JAETTU ILO INNOSTAA

Tiivis tiimi tekee kaiken suunnittelun yhdessä. Innoitus työhön ja untuvatakin malliin voi tulla mistä vain heidän kokemastaan tai näkemästään. Suunnittelijoiden tulee olla loputtoman uteliaita ja avoimia kaikelle uudelle. ”Se voi olla hetken oivallus tai havainto jostakin, mitä puuttuu tai mitä pitäisi parantaa. Seuraamme kansainvälistä muotia, mutta ennen kaikkea luotamme vahvasti omaan tunteeseen”, he kertovat.

Projektin alussa naiset ideoivat ensin tuotteita tahoillaan, jonka jälkeen ideat esitellään toiselle ja valitaan yhteinen suunta. Suunnittelutyön he jakavat osiin ja näitä osia keskenään pallotellen suunnitelma hioutuu, vahvistuu ja valmistuu. ”Itse suunnitteluprosessi on erittäin motivoiva. Hetki, jolloin kaikki loksahtaa paikoilleen on maaginen: yhtäkkiä yksittäisistä ideoista syntyy tuotteita ja tuotteista muodostuu vahva mallistokokonaisuus”, Mari Talka kuvailee.

Syntyykö kaksikolle läheisen työskentelyn tuoksinassa riitoja? ”Emme ole koskaan riidelleet”, Marit vakuuttavat. ”Käsialamme on samanlaista, melko sporttista ja pelkistettyä. Yhteisenä tavoitteena on aina paras mahdollinen tulos. Haluamme luoda pitkäikäisiä tuotteita, joita saa muunneltua omikseen asusteilla”, he jatkavat. ”Rakastamme työtämme ja se vie mukanaan. Yhdessä suunnittelu on kivaa ja johtaa usein pidemmälle kuin yksin puurtaminen”, he iloitsevat.

AINUTLAATUINEN UNTUVA

Minkälainen materiaali Joutsen-untuva sitten on suunnittelijan näkökulmasta? ”Untuvatakissa on tärkeää ottaa huomioon haluttu lämpimyystaso eli untuvan täyttömäärä ja untuvalokeroiden koko ja paikat. Toisinaan haastavaa on ennakoida untuvan käyttäytymistä lopullisessa tuotteessa. Proto- ja mallikappaleiden avulla testaamme ideoidemme konkreettisen toimivuuden ja yhdessä tuotekehitystiimin kanssa ratkaisemme mahdolliset pulmakohdat”, he kertovat.

”Parasta Joutsenen untuvassa on kuitenkin sen keveys ja puhtaus. Joutsen-tuotteita suunniteltaessa ollaan oikean arjen luksuksen äärellä”, he toteavat tyytyväisinä.

Kuva: Anni Koponen