Joutsen x Untuvia

Joutsen x Untuvia

kuva: Lotta Lemetti

Joutsen x Untuvian yhteistyössä hyödynnetään perinteikkään perheyrityksen vuosikymmenten untuva-asiantuntijuus ja tuoreen startupin ekologinen innovaatio.   

Kevättalvella 2023 Lapissa, kamina poltti Heikki Kärkkäisen untuvatakkiin reiän. Untuvatakki ei ollut Joutsenen, joten hyvin palvelleen takin korjaaminen ei onnistunut, mutta myös kierrättäminen osoittautui vaikeaksi. Tämä oli alkusysäys kohti startup-yritystä nimeltä Untuvia.

Arvokkaan materiaalin kierrätyshaasteet

Untuva on lämmöneristävyydeltään ylivoimainen ja pitkäikäinen materiaali. Tuotteissa kangas tulee ensin tiensä päähän, kun untuvatäyte saattaa olla vielä käyttökelpoista. Untuvasta saadaan kuitenkin nykyisin kierrätettyä uusiokäyttöön vain yksi prosentti.

Joutsen x BEHM

Kärkkäinen lähti yhdessä Teemu Lemetin kanssa etsimään ratkaisua kierrätyksen haasteisiin. Kierrätetty untuva ei kestä sen kaltaista perusteellista pesuprosessia kuin Joutsen Down System. Pesemättömänä taas untuvan laatu on heikko. Kierrätetyssä untuvassa on ihmisen ihosta irronnutta rasvaa, joka estää untuvan avautumisen ja kyvyn sitoa itseensä ilmaa.

Superkriittinen hiilidioksidi

Etsittiin puhdistusmenetelmää, jolla untuvan ominaisuudet palautuisivat ja arvokkaasta materiaalista saataisiin mahdollisimman paljon uusiokäyttöön. VTT:n kautta parivaljakko tutustui superkriittiseen hiilidioksidiin, joka vetää puoleensa likaa ja rasvaa. Puhdistusprosessissa rasva irtoaa ja poistuu. Innovatiivisen puhdistusprosessin avulla Untuvia pystyy tuottamaan vedettömästi, myrkyttömästi ja hellävaraisesti markkinoiden korkealaatuisinta kierrätettyä untuvaa.

Menetelmä on vaatinut Untuvian Kärkkäiseltä ja Lemetiltä paljon testausta. Tuore yritys oli heti alkuvaiheessa yhteydessä Joutseneen ja täällä Riihimäen tehtaan untuvalaboratoriossa ja lajittelukoneessa ovat molempien yritysten toimijoiden kriittisten, ellei jopa superkriittisten silmien alla leijailleet myös scCO2-puhdistetut untuvat. ”Untuvia ei olisi siinä missä nyt on, ilman Joutsenen tarjoamaa asiantuntemusta ja mahdollisuutta hyödyntää Riihimäen tehtaan untuvajalostamoa”, toteaa Kärkkäinen.

Enemmän untuvaa uusiokäyttöön

Me Joutsenella pyrimme korvaamaan neitseellisiä materiaaleja kierrätysmateriaaleilla, jos laadukasta materiaalia on saatavilla. Siksi olemme yhteistyöstä Untuvian kanssa innoissamme. Meillä on myös yhteinen päämäärä - saada enemmän untuvaa kierrätyksen piiriin ja tästä untuvasta isompi osa jatkokäyttöön.

Joutsen x Untuvia

Joutsen on jo pidempään ottanut vastaan käytettyjä Joutsen-untuvatuotteita ja palkinnut tuojan 25 %:n alennukseen oikeuttavalla kierrätyssetelillä. Korjattavissa olevat takit kunnostamme Second Life -myyntiin, muut tuotteet toimitamme Untuvialle. Untuvialla on pääkaupunkiseudulla keräyslaatikoita, joihin voi toimittaa untuvatuotteita, valmistajasta riippumatta.

Joutsen tuotteista saatu kierrätysuntuva sopii korkean laatunsa vuoksi erityisen hyvin kierrätykseen. Toivottavasti yhä useampi Joutsenen asiakkaista tuo käyttöikänsä päähän tulleet tuotteensa kierrätettäviksi ja on näin mukana tukemassa Untuvian nousua ja vihreämpää tulevaisuutta.