Miksi takkini on kylmä/kuuma?

UNTUVATAKIT
Suurin yksittäinen tekijä takin lämpimyyden kokemisessa on ihmisen oma lämmöntuotto, joka on meillä kaikilla yksilöllinen. Untuvatakin antaman lämpimyyden tunne perustuu untuvan kykyyn hyödyntää ihmisen kehon luovuttama lämpö.

Seuraavat seikat vaikuttavat untuvatakin lämpimyyteen:

• Takin koko
Jos takki on liian väljä, ihmisen ja untuvan väliin jää ilmakerros, joka estää untuvaa pitämästä lämpöä tallessa. Jos taas takki on liian tiukka, untuva ei pääse aukeamaan kunnolla, eikä sen vuoksi muodosta kylmältä eristävää ilmakerrosta.

• Huolla takkiasi
Untuvatäyte toimii parhaiten ollessaan puhdas. Pese untuvatakki säännöllisesti, sillä vain puhdas untuva on ilmavaa ja kylmältä eristävää. Untuvatäyte ei kutistu tai hajoa oikein pestynä. (pesuohjeet)

• Muista kerrospukeutuminen
Untuvatakin alle suosittelemme aina kerrospukeutumista. Yhden puuvillapaidan päällä vuori saattaa tuntua kylmältä. Pakkaspäivinä pukeutumiskerroksia kannattaa lisätä. Lisäksi suosittelemme suojaamaan erityisesti sellaiset kehon osat, joista lämpö pääsee nopeasti karkuun, esim. pää, kaula ja kädet.

• Säädä takin lämpimyyttä
Useissa takeissamme on huppu kiristysnyöreillä varustettuna ja helman kiristysmahdollisuus. Näitä käyttämällä voidaan säännöstellä kylmän ilman pääsemistä takin sisään.