Kesäunille untuvassa - luonnonmateriaalit eivät hiosta

Kesäunille untuvassa - luonnonmateriaalit eivät hiosta

 

 Teksti: Jaana Sarpio

Oletko huomannut kesähelteillä, kuinka keinokuituiset vaatemateriaalit hiostavat sietämättömästi? Pakkasella taas akryyliset ja polyesteriset paidat ja housut liimautuvat epämiellyttävästi vartaloon sähköistyen niin, että tukka nousee pystyyn ja ovenkahvoihin tarttuminen pelottaa. Minä olen, ja ryhtynyt sen seurauksena suosimaan vaatteissa luonnonmateriaaleja kuten pellavaa, puuvillaa ja merinovillaa, koska ne yksinkertaisesti tuntuvat paremmilta ihoa vasten. Olen pitänyt itseäni materiaalitietoisena ihmisenä.

Huomio vuodevaatteisiin

Yöllä kuitenkin heräilin hikisenä potkimaan peiton pois päältä ja käänsin kylkeä levottomasti. Päätin laittaa vuodevaatteet pyykkiin ja pesuohjeita etsiessäni ymmärsin jotakin. Täytteet sekä tyynyssä että peitossa olivat 100 % polyesteriä. Olin ilta toisensa jälkeen kietonut itseni keinokuituun eli muoviin. Ostaessani tuotteita taisin hämääntyä valmistajien käyttämistä nimityksistä. Polyesterin sijaan, kun valmistajat puhuvat esimerkiksi pallo- tai spiraalikuiduista.

Miksi en ollut paneutunut vuodevaatteiden materiaaleihin samanlaisella tarmolla ja mielenkiinnolla kuin vaatteissa? Vietämmehän sentään kolmasosan elämästämme vuoteessa. Lisäksi kesän koittaessa meistä useimmat vaihtavat kotiin kesäiset sisustustekstiilit, naulakkoon kesätakit ja ottavat esiin mekot sekä shortsit. Vuoteessa jatkamme kuitenkin samojen vällyjen välissä kesät talvet. Ja nukumme monesti levottomasti heräillen.

Untuvaiset unet ovat ympäristöteko

Luonnonmateriaaleista valmistetuissa vuodevaatteissa on se hyvä puoli, että ne hengittävät. Ilma pääsee kiertämään nukkujan ympärillä ja kehon tuottama kosteus haihtuu pois. Untuva lisäksi säätelee nukkujan lämpötilaa niin, että kesällä untuvaiset vuodevaatteet ovat sopivan viileitä ja talvella lämpimiä. Toki Joutsenella on erityisen lämminverisille henkilöille peittoja, joissa untuvatäytettä on vähemmän tai ilman kiertoa on entisestään tehostettu erityisillä ilmakanavilla. Tällainen on ultrakevyt Unessa-peitto, joka on täydellinen kesäpeitto!

Aidoista materiaaleista valmistetuissa vuodevaatteissa voi nukkua kevyemmällä omallatunnolla. Sen lisäksi, että luonnonmateriaalit ovat hyväksi meille, ne ovat hyväksi myös ympäristölle. Muovin valmistuksesta syntyy suuri hiilijalanjälki ja tuotteista irtoaa pestäessä veteen mikromuoveja. Luonnonmateriaalit ovat uusiutuvia, pitkäikäisiä ja altistavat meidät pienemmälle kemikaalimäärälle. Laadukkaat untuvatuotteet kestävät kuohkeuttaan menettämättä toistuvia 60 asteen pesuja.

Suomen suvi on lyhyt, mutta unet lomalla pitkiä! Tänä kesänä vedän päälleni untuvapeiton, joka poutapilven lailla kevyesti tuudittaa minut levollisiin uniin. Saan herätä raikkaana ja virkistyneenä nauttimaan auringon lämmöstä ja luonnon herkästä kukoistuksesta.


Artikkelin tagit: